Concert 20 maart 2022 om 15:00 uur

Het concert begint om 15:00 uur.  Reservering is verplicht via reserveringen@modernemuziek.nl en worden in volgorde van binnenkomst gehonoreerd. Abonnementhouders en vrienden van de stichting hebben voorrang.

Jérôme Comte – klarinet
Eric-Maria Couturier – cello
Romain Descharmes – piano

Twee solisten van het befaamde Parijse Ensemble Intercontemporain en de gerenommeerde Franse pianist Romain Descharmes brengen een programma met werken van Thomas Simaku, Philippe Hurel, Lionel Bord en Bruno Mantovani.

Programma

Philippe Hurel: En spirale, clarinet (2022)
Bruno Mantovani: Carnaval, klarinet, cello en piano (2014)
Thomas Simaku: Soliloquy 2, cello (2001)
Thomas Simaku: lmage oubliée après Debussy, piano (2018)
Lionel Bord : 666, klarinet, cello en piano (2011)

Het programma centreert rond hedendaagse Frans georiënteerde en Franse muziek van componisten die een directe band hebben met het ensemble. 

De werken van de Albaanse componist Thomas Simaku hebben door hun klank, transparantie en lichtvoetigheid een directe band met Frankrijk. Soliloquy II is het tweede stuk uit een cyclus voor verschillende solo-instrumenten. Simaku beschrijft het als volgt:

A single note charged with ‘explosive’ elements, serves as a sound nucleus for the proliferation of the entire vocabulary of the musical discourse. The rays of the initial musical object gradually open up and the contours of a melodic line are clearly delineated. It is the expressive power and thecontrasting fields of sonority of this melodic substance that has now become the main focus for generating the energy for the whole textural format.

En over zijn L’image oubliée d’après Debussy schrijft hij:

I was immediately ‘hooked’ by the opening melody [of Debussy’s Images] and was amazed to discover a reservoir of harmonic colours and rhythmic suppleness hidden in the dreamlike atmosphere of this impeccably concise and memorable little tune. The melody and the arpeggio that follows (which I would describe respectively as the ‘vocal’ and ‘instrumental’ elements of the composition) later become the driving force behind the entire harmonic vocabulary of the piece. 

In de sprankelende compositie Carnaval van Montovani hoort u een transformatie van twee tot drie noten die overgaan in een soort perpetuum mobile en zich dan oplossen in een poëtisch en rustig slot. Lionel Bords 666 experimenteert met het mengsel van de klanken die door de piano, klarinet en de cello voortgebracht kunnen worden.  Verschillende technieken komen samen in een pakkend en organisch geheel. Hurels  En spirale is een contrapunctisch georganiseerd werk van toenemende complexiteit dat afgelopen februari in Parijs door Jérôme Comte in première werd gebracht, 


Jérôme Comte

Jérôme Comte studeerde in Parijs en Genève en begon vervolgens een carrière als kamermusicus die hem over de hele wereld bracht. Zo trad hij onder meer op met het London Symphony Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra. Op 25-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij het Parijse Ensemble Intercontemporain. Met hen trad hij op met Boulez tijdens een tournee langs grote Europese concertzalen met Elliot Carter’s Clarinet Concerto. Dit werk werd opgenomen met het Ensemble Intercontemporain voor Alpha Classics in 2016. In 2010 werd hij uitgenodigd om Boulez’ Dialogue de l’ombre double uit te voeren ter gelegenheid van een retrospectief van de componist in het Louvre. Belangrijke mijlpalen in de carrière van Jérôme Comte zijn zijn uitvoeringen van Unsuk Chin’s Clarinet Concerto (2014) in het New World Center in Miami en Hans Werner Henze’s Le Miracle de la Rose in de Cité de la Musique-Philharmonie de Paris. Jérôme Comte speelt exclusief op een Buffet Crampon Tosca (Green Line) klarinet. Luister hier naar zijn vertolking van Simaku.

Éric-Maria Couturier

De in Vietnam geboren cellist Éric-Maria Couturier sloot zijn studies aan het Conservatorium van Parijs af met de hoogste onderscheidingen. Hij trad met het Ensemble Intercontemporain op tal van grote internationale podia op, zowel als solist als in ensembles waaronder het trio Talweg, Mauricio Pollini en recent met Martha Argerich en Juliana Steinbach. Éric-Maria Couturier werkte samen met componisten en musici als Boulez, Sawallisch, Solti, Giulini, Kurtag, Eötvös, Mälkki, Nott, Pintscher, Rundel, Deroyer. Yann Robins celloconcert Quarks werd door hem uitgevoerd in Frankrijk, Zwitserland en Japan. De opname komt uit in 2021. Hij doceert aan het Conservatorium van Parijs. Kijk en luister alvast naar de Schubert-partij met trio Talweg dat in 2021 opgenomen werd en de Ravelcreatie uit 2019, die in de pers uitgebreid werden geprezen.

Romain Descharmes

De Franse pianist Romain Descharmes ontving in 2006 de Eerste Grote Prijs in de Dublin International Competition en gaf vervolgens recitals op prestigieuze podia als Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen, Forbidden City Hall in Peking, National Concert Hall in Dublin. Hij vestigde zijn naam definitief in 2012 met zijn debuut met het Orchestre de Paris. Vervolgens speelde hij in tal van Franse en internationale orkesten en gaf recitals over de hele wereld. Romain Descharmes vormt samen met Sébastien Surel en Eric-Maria Couturier het Trio Talweg. Zijn uitgebreide discografie omvat onder meer solo-opnames van Brahms, Ravel, Fauré & Scriabin, de complete Beethoven-sonates voor piano en viool met Pierre Fouchenneret. Ook nam hij de volledige werken voor piano en orkest van Saint-Saëns op met het Malmö SymfoniOrkester. Hij doceert aan het Conservatorium van Parijs. Luister hier alvast naar zijn spel met Trio Talweg.

De concerten van de Stichting Moderne Muziek Nijmegen worden georganiseerd door vrijwilligers die werken op non-profit basis. De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door 
– de Gemeente Nijmegen,
– het Fonds Podiumkunsten
– donaties van vrienden van de Stichting