Het kerstconcert van 20 december is afgelast

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Update 15 december
De persconferentie van gisterenavond heeft duidelijk gemaakt dat het concert niet door kan gaan. We hebben overlegd met Ralph en de situatie is nu als volgt. Het concert van Ralph is verschoven naar 21 februari komend voorjaar. Ralph voorspelt een spetterend concert met onder meer de ‘Techno Etudes’ van Karen Tanaka en ‘The Housewife’s Lament’ van Frederic Rzewski. Zijn vervallen kerstconcert met ‘De grote Archipel’ van Daan Manneke vindt volgend jaar plaats op 19 december. Ga voor de regeling voor restitutie dan wel continuering van uw reservering naar Coronaopzet en reservering.


Update 13 december:
De uitvoeringen van 15 en 17 uur zijn volledig uitverkocht. Voor de uitvoering van 19:30 zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Update 7 december:
We hebben Ralph bereid gevonden het concert drie maal uit te voeren en wel om 15 uur, om 17 uur en 19:30. Speciaal voor abonnementhouders geldt dat ze via reserveringen@modernemuziek.nl kunnen laten weten als ze liever naar het concert van 19.30 gaan.

Traditiegetrouw verzorgt Ralph van Raat ons kerstconcert. Ditmaal speelt hij ‘De Grote Archipel’ van Daan Manneke en bij de drie uitvoeringen wordt u steeds voorzien van verwarmende Glühwein, stemmige verlichting en nog een extra verrassing. En natuurlijk speelt Ralph niet alleen maar praat hij ook.

Ralph van Raat

speelt

Daan Manneke (1939*)
De Grote Archipel 2018

Daan Manneke ziet ‘De Grote Archipel’ als zijn magnum opus. Archipel verwijst naar Zeeland waar Manneke geboren werd. Het werk bestaat uit zes delen. Het werk vertaalt muzikaal zes delen van de provincie Zeeland. Daan Manneke omschrijft het als volgt: ‘’In de loop der tijd heb ik een componeerconcept ontworpen dat me al vele jaren boeit en inspireert. Archipel-concept: dicht bij elkaar gelegen ‘eilanden’ met elk hun eigen manier van bestaan. Door uitwisselingen en verbindingen kunnen ze hun eigenheid min of meer verliezen. Deze wederzijdse beïnvloeding, een soort osmose, kan op zijn beurt nieuwe gestalten en dynamieken genereren. Maar omgekeerd kan een eiland in zich zelf keren, soms vereenzamen, vervallen of zelfs totaal verdwijnen’’.

‘’Éen van de beste cycli van de afgelopen vijftig jaar”. Ralph van Raat

Daan Manneke

Daan Manneke, de ‘kapelmeester van de ruimte’, is componist en orgelvirtuoos. Kennismaking, lessen en vriendschap met Ton de Leeuw gaven zijn leven en composities vorm. Ton de Leeuw bracht hem in contact met Messiaen bij wie hij privé-lessen volgde. Sinds 1972 is Manneke docent aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, vanaf 1986 docent compositie. Wezenlijk voor Daan Mannekes denken over muziek is zijn grote belangstelling voor improvisatie, de andere kant van de vaak organisch gegroeide, strenge vorm. Inmiddels schreef Manneke een groot en veelzijdig oeuvre van meer dan 200 werken. Voor zijn vele verdiensten op muzikaal terrein ontving Daan Manneke tal van prijzen waaronder de Koninklijke Onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’.

Ralph van Raat

Ralph van Raat  is al vanaf zijn 14e jaar volledig gefascineerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Alhoewel zijn repertoire van Bach tot Bartók loopt, ligt het zwaartepunt op componisten vanaf Debussy, Bartók en Ives tot hedendaagse meesters. Zijn doel is het publiek te overtuigen van de immense schoonheid en veelzijdigheid van de muziek van onze tijd met solo-recitals, lezingen met pianospel, concertoptredens, CD-opnames en bijzondere projecten.
In 2003 kreeg hij de titel Steinway Artist en voegde zich daarmee bij het exclusieve groepje pianisten waartoe onder meer Vladimir Horowitz, Martha Argerich, Alfred Brendel, Lang Lang en Keith Jarrett behoren.
Sinds 2006 heeft hij een exclusief contract met Naxos waar inmiddels meer dan 25 opnames van hem verschenen zijn.

  • Plaatsen kunt u reserveren door:
    – € 20 per bezoeker over te maken op rekening NL78INGB0000651717 ten name van Stichting Moderne Muziek Nijmegen 
    – en daarnaast een email te sturen naar reserveringen@modernemuziek.nl met de voorkeurstijd, en bij meerdere kaarten of er sprake is van een huishouding. 
  • In de week van het concert krijgt u een reactie met mogelijk een aanpassing van de voorkeurstijd. Op dit moment biedt het concert van 19.30 nog de meeste open mogelijkheden.