Het concert van 24 januari is afgelast

Galerie Marzee – Lage Markt 3 – Nijmegen

Update 16 januari
Gegeven de nieuwe coronaregels kan het concert van 24 januari niet doorgaan. Het is verschoven naar 5 september dit jaar. De komende dagen zullen wij het herziene programma van dit jaar aankondigen en per distributiemail versturen. Ga voor de regeling voor restitutie dan wel continuering van uw reservering naar Coronaopzet en reservering
.

Fanny Alofs

Fanny Alofs – zang
Stefan Gerritsen – gitaar
Katharina Gross – cello

Fanny Alofs, Stephan Gerritsen en Katharina Gross brengen een vrolijk en gevarieerd programma met enkele dadaïstische stukken (Kurt Schwitters en Guus Janssen) en theatrale performance. U hoort veel verrassende klankwerelden: de cello met extended techniques en speeltechnieken uit de Oezbeekse traditie, de gitaar die de traditionele toonsoorten verlaat in voor 31 tonen gestemde composities. Verder een aantal werken van componisten met wie de musici veel samenwerken.

Stefan Gerritsen

Programma

Yikes/Ursonate – Christopher Woods cellocompositie Yikes
klinkt simultaan met delen uit Kurt Schwitters’ Ursonate voor één spreker
Canzonière – Rijndert van Woudenberg, Trio, 2009 
Drei Gassenhauer – Joachim F. W. Schneider, 31-toonsgitaar solo, 2019
Mestre Claudinei van Arnold Marinissen, cello & gitaar, 2015 
Corporel van Vinko Globokar voor stem/performance/lichaamspercussie, solo, 1985 
Aks Sado van Jakhongir Shukur, cello solo, 2014 
Ha Hu Baley van Guus Janssen (trio), 3 delen uit Janssen’s dadaïstische suite uit 2006/2020

Katharina Gross

Fanny Alofs rondde haar opleiding tot jazz-zangeres cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium, zong met de David Kweksilber Big Band en Misha Mengelbergs Instant Composers Pool, en werkte met jazz-fenomenen als Dianne Reeves en trompettist Ambrose Akinmusire.
Daarnaast specialiseerde zij zich in het hedendaags klassiek repertoire, wat resulteerde in vele hedendaagse kamermuziekprogramma’s, met kleine ensembles, maar ook geheel solo.
Inmiddels is zij een internationaal veelgevraagd zangeres met een stem van buitengewone reikwijdte. Fanny zingt op podia van Nieuw-Zeeland tot New Yorks Carnegie Hall en werkt veelvuldig met gezelschappen als Silbersee, DNO, Nederlands Kamerkoor, Asko|Schönberg en BBC Symphony Orchestra. 
Haar flexibele stem en krachtige spel leverden haar dragende rollen op in muziektheaterproducties zoals Oerolproductie Aardappelvreters, de kindertheatersolo De Wolf en de 7 Geitjes bij Theater Sonnevanck en het multimediaspektakel Homo Instrumentalis op Opera Forward Festival.

Stefan Gerritsen is een veelzijdige klassieke gitarist met een repertoire dat zich uitstrekt van oude muziek tot de nieuwste composities. Daarnaast schuwt hij het avontuur niet en initieert hij nieuwe projecten om het repertoire voor de klassieke gitaar uit te breiden. 
Naast de klassieke gitaar bespeelt hij ook een zogenaamde 31-toongitaar, een instrument gebaseerd op het stemmingssysteem van de 17e-eeuwse Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens.
Stefan maakt ook deel uit van het microtonaal ensemble Scala, waarin hij ook elektrische gitaar speelt. Met Verso, het duo dat hij vormt met Panfluitist Matthijs Koene won hij vele concoursen: In 2007 maakten zij hun debuut in de Carnegie Hall in New York.
Hij werkt intensief samen met moderne componisten, zoals Guus Janssen, Roderik de Man en Daan Manneke.
Naast zijn inspanningen voor nieuwe muziek voor gitaar in combinatie met andere instrumenten, is hij ook een gepasioneerd vertolker van het Spaanse en Zuid-Amerikaanse repertoire en oude muziek van Sweelinck tot Bach.
Momenteel woont hij in Berlijn maar is hij nog veelvuldig op de Nederlandse podia te horen.

Celliste Katharina Gross gaf wereldwijd solo- en kamermuziekconcerten, onder andere in het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ‘t IJ en Bimhuis Amsterdam, Konzerthaus en de Musikverein Wenen en bij de Europäische Wochen Passau.
In 2013 creeërde ze met lichtkunstenares/scenografe Marion Traenkle en componist Arnold Marinissen de Cello Box waarmee ze met veel succes internationaal optreedt. In 2014 riep ze het project Cellomondo in het leven: componisten en hun studenten uit een groeiend aantal landen schrijven voor cello solo. Het project tourt door ondermeer Oezbekistan, Nieuw Zeeland, Oostenrijk, Duitsland en Nederland, en vervolgens verschijnen cd’s met Cellomondo-werken.
In 2020 werd Katharina door het Mondriaan Fonds en het Fonds Podiumkunsten geselecteerd voor een residency in het Van Doesburghuis Parijs waar ze vanaf mei t/m augustus aan haar nieuwe projecten “Sehnsucht” en “Transformation” zal werken.